Ana Sayfa › Forumlar › Askeri Hukuk ve Askeri Ceza Kanunu › TCK 53
Etiket: askeri, Askeri ceza kanuna muhalefet, askeriye, ceza, firar, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, izin, kanunu, tecavüzü, zamanaşımı
- This topic has 4 yanıt, 1 izleyen, and was last updated 1 year 1 month önce by
Av. Fevzi Aksoy.
-
YazarYazılar
-
Kazım
ZiyaretçiMerhaba 66 1 B ve TCK 53 maddeleri gereğince cezalandırılması kamu adına idda talep olunur
66 1 B cezası örnek olarak bir yıl içerde olunca zaten haklarımdan mahkum olacağım TCK 53 istemiş ayrı iten bu ömür boyu mu yoksa denetimli serbestlik içinde mi bu haklardan mahkumum anlamadımKazım
ZiyaretçiHakkında güvenlik tedbiri uygulamasına karar verilmesi kamu adına idda olunur TCK 53 66 1/B
Av. Fevzi Aksoy
Yöneticimerhaba, belirttiğiniz gibi bu husus süreli hak mahrumiyetidir. Faydalı olacağı düşüncesiyle madde gerekçesini aşağıya aktarıyorum…
İşlediği suç dolayısıyla toplumda kişiye karşı duyulan güven sarsılmaktadır. Bu nedenle, suçlu kişi özellikle güven ilişkisinin varlığını gerekli kılan belli hakların kullanmaktan yoksun bırakılmaktadır. Madde metninde, işlediği suç dolayısıyla kişinin hangi hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağı belirlenmiştir.
Ancak, bu hak yoksunluğu süresiz değildir. Cezalandırılmakla güdülen asıl amaç, işlediği suçtan dolayı kişinin etkin pişmanlık duymasını sağlayıp tekrar topluma kazandırılması olduğuna göre, suça bağlı hak yoksunluklarının da belli bir süreyle sınırlandırılması gerekmiştir. Bu nedenle, madde metninde söz konusu hak yoksunluklarının mahkum olunan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam etmesi öngörülmüştür. Böylece, kişi mahkum olduğu cezanın infazının gereklerine uygun davranarak bunun tamamlanmasıyla kendisinin tekrar güven duyulan bir kişi olduğu konusunda topluma da bir mesaj vermektedir. Bu bakımdan hak yoksunluklarının en geç cezanın infazının tamamlanması aşamasına kadar devam etmesi, suç ve ceza politikasıyla güdülen amaçlara daha uygun düşmektedir.
Bu sistemde süresiz bir hak mahrumiyeti söz konusu olmadığı için, yasaklanmış hakların geri verilmesinden artık söz edilemeyecektir.
Maddenin üçüncü fıkrasında mahkum olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini kullanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, dördüncü fıkrada, kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada 18 yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında mahkum oldukları cezaya bağlı herhangi bir hak yoksunluğunun doğmadığı hüküm altına alınmıştır.
Maddenin beşinci fıkrasında, belli bir hak ve yetkinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen kasıtlı suçlar dolayısıyla mahkumiyet halinde, mahkum olunan cezanın infazından sonra da etkili olmak üzere bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına ayrıca hükmedilmesi öngörülmüştür. Bu durumda mahkemenin belli bir hak ve yetkiyle ilgili olarak vereceği yasaklama kararı bir güvenlik tedbiri niteliği taşımaktadır.
Altıncı fıkrada, belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkumiyet halinde, yine güvenlik tedbiri olarak, belli bir süre için bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebileceği öngörülmüştür.
Kazım
ZiyaretçiDiyelim 1 yıl hapis yattım bu haklar bundan sonra mı mahrum bırakılacak yada bir yılın yarısını yattım o kalan 6 cezamı bu şekilde mi ifa edeceğim
Av. Fevzi Aksoy
Yöneticitekrar merhaba, bir önceki cevabımda alıntıladığım gerekçede bu husus cevaplanmaktadır. Yani; söz konusu hak yoksunluklarının mahkum olunan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam edecektir. Kısaca, hapis cezası veya diğer türden cezalar veya bu cezaların bir kısmının cezaevinde vs infaz edilip sonrasında denetimli serbestlik dönemi vs ne olursa olsun cezanın tamamen infaz edilmiş sayıldığı tarihe kadar devam edebilecektir en fazla…İyi akşamlar
-
YazarYazılar